Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Προσέξτε κύριοι τους χαρακτηρισμούς σας


Παραφράζοντας τον Ευγένιο Τριβιζά (καθηγητή εγκληματολογίας στη Μ. Βρεττανία και συγγραφέα παιδικών βιβλίων) θα χαρακτήριζα  σαν, « πέμπτο καβαλάρη της Αποκαλύψεως», την αμφισβήτηση που δέχεται το επάγγελμα μας από μερίδα  κρατούντων στα χέρια τους, την τύχη του. O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ως απατεώνων, λαμογιών και άλλων τινών από συγκεκριμένους κύκλους, δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών στερεοτύπων σε περιόδους κρίσεων και σε περιπτώσεις που κάποιοι επιχειρούν
να περάσουν τα στερούμενα επαγγελματικής ηθικής σχέδια τους με αντιπερισπασμό. Στην προσπάθεια τους να <<χειραγωγήσουν>> την κοινή γνώμη χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο μεμονωμένα περιστατικά που γενικεύοντας τα ισοπεδώνουν τα πάντα, αδιαφορώντας τελείως για τις συνέπειες. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην ένας ολόκληρος επαγγελματικός χώρος. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση του ήθους και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κοινωνικών ή επαγγελματικών ομάδων.
Ας προσέξουν λοιπόν οι συγκεκριμένοι κύριοι τις εκφράσεις και τους χαρακτηρισμούς τους,γιατί το καλό και το κακό ενυπάρχει στον καθένα μας και το δεύτερο μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί από λεκτικές κοινωνικές διαδράσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο «πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως», προτού συνεχίσει τη νέα του επέλαση, θα σκοντάψει στους βράχους της λογικής και της κοινής μας ανθρωπιάς.