Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Όσοι πίνουν το πληρώνουν ακριβά

Δεν καλύπτουν πλέον οι Ασφαλιστικές Εταιρίες τις ζημίες που προκαλούνται σε Τροχαίο Ατύχημα από μεθυσμένο οδηγό, ακό­μη και εάν η Ασφάλεια του είναι έγκυρη, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος σε σχετική υπόθεση που εκδικάστηκε πρόσφατα. Στην περίπτωση αυτή ο οδηγός καλείται να πληρώσει την αποζημίωση στο άλλο όχημα από την τσέπη του.



Το όριο μάλιστα της μέθης προσδιορίζεται, σύμφωνα με τη δικα­στική απόφαση στα 0,25 χιλιοστά ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα ή 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος σε περίπτωση αιμοληψίας.

Η ασφαλιστική εταιρία του οδηγού που μεθυσμένος προκάλεσε το ατύχημα δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη να αποζημιώ­σει στο ακέραιο για τις ζημίες που προκάλεσε ο πελάτης της. Ωστόσο, μπορεί με τη σειρά της, κανονικά και με τον νόμο, να αξιώσει από τον οδηγό που έπιασε στα χέρια του το τιμόνι σε κατάσταση μέθης να πληρώσει την αποζημίωση στο θύμα του τροχαίου που ο ίδιος προκάλεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανώτατοι δικαστές δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του οδηγού ότι αγνοούσε πως το ασφαλιστήριο συμ­βόλαιό του υπήρχε όρος περί καταβολής αποζημίωσης, σε πε­ρίπτωση που ο ίδιος οδηγούσε έχοντας κάνει χρήση αλκοόλ.

Πηγή: Interlife news