Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Interamerican: Βολές κατά της ΓΓΚ αλλά και της κυβέρνησης

Ο ένας στους τέσσερις «έσπασε» πέρυσι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής ή υγείας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιώργος Κώτσαλος, το 2010 οι ακυρώσεις και οι εξαγορές συμβολαίων έφτασαν στο 25%. 
«Ο κόσμος ακυρώνει τα συμβόλαιά του γιατί χρειάζεται τα χρήματα». Υπογράμμισε ακόμη ότι η τάση
της αγοράς είναι τα ετήσια ανανεούμενα συμβόλαια υγείας, αντί των ισοβίων που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τις αλλαγές και το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο κ. Κώτσαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δεν νομιμοποιείται να νομοθετεί.
Χαρακτήρισε "αστεία κατάσταση" τον τρόπο με τον οποίο η γραμματεία αντιμετωπίζει τα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς. Ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος μπερδεύει τις ευθύνες των μεσολαβούντων με αυτές των εταιρειών και υπογράμμισε ότι «εμείς ζητάμε την κατάσταση να την διαχειρίζεται και να τη συντονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΤτΕ καταλαβαίνει από αριθμούς και θα πάρει θέση για αυτά τα θέματα με σοβαρότητα. Όμως η ΤτΕ δε νομοθετεί, εισηγείται».
Ο κ. Κώτσαλος είπε επίσης ότι οι προωθούμενες αλλαγές σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών δημιουργούν ακόμη και συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στην αγορά. Έχουμε 200 χιλιάδες συμβόλαια. Δεν μπορούμε να φύγουμε».
Μάλιστα, όπως είπε, «υπάρχει και η δικαστική οδός. Όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αδιανόητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνο που πρέπει να καταλάβει η ΓΓΚ είναι ότι πάνω από όλα σημασία έχει το συμφέρον του καταναλωτή.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο κλάδος επανειλημμένα έχει ζητήσει να έρθει σε επαφή με τον κ. Σπυράκο και την κ. Κατσέλη, ωστόσο «η Κατσέλη διεμήνυσε ότι θα μας δεχθεί αφότου ο κ. Σπυράκος εκπονήσει το σχέδιο για τις αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά. Και επανέλαβε: Εμείς ζητάμε να συντονίζει την κατάσταση η Τράπεζα της Ελλάδος».


Πηγή:capital.gr