Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Σε πρωτοφανή πίεση η αγορά

Ετοιμάζεται ασφαλιστικός υπερ-όμιλος απο συγχωνεύσεις υγειών εταιριών
Πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης βιώνει τους τελευταίους μήνες η ελληνική αγορά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.
Ακόμα και όσες επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν άμεσα επιδεικνύοντας οικονομική υγεία, φέρονται πλέον να είναι ξεκάθαρα προβληματισμένες για το μέλλον τους και ταυτόχρονα να μελετούν τρόπους δράσης ώστε το κακό να μην τις προλάβει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή του επίσης δύσκολου 2012 που έρχεται. Με το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν και υπό τις έντονες πληροφορίες πως επίκειται και νέα είσοδος σημαντικού πολυεθνικού παίκτη, ξεκίνησε πριν λίγο καιρό η συζήτηση δημιουργίας μεγάλου ελληνικού σχήματος με συγχώνευση ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων. Πρόκειται για επαφή που ξεκίνησε στα μέσα του χειμώνα και η οποία συμπεριλαμβάνει ομάδα υγειών μεσαίων και μεγαλυτέρων εγχώριων εταιριών, οι οποίες προσπαθώντας να ξεπεράσουν τους προσωπικούς εγωισμούς ψάχνουν λύσεις ώστε να μην εξαφανιστούν μελλοντικά υπό την πίεση του ξένου παράγοντα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του <<business stories>>, η σχετική συζήτηση αναμένεται να αποδώσει τους πρώτους καρπούς μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες. Στις επαφές οι οποίες πραγματοποιούνται σε επίπεδο ηγεσιών των ελληνικών ασφαλιστικών συμμετέχουν λίγο ως πολύ περί τις δέκα εταιρίες, αν και η τελική μορφή του υπό σκέψη σχήματος μάλλον θα περιλαμβάνει αρχικά λιγότερες. Στόχος του ομίλου που επιδιώκεται να δημιουργηθεί, εκτός της διατήρησης της ελληνικότητας του ασφαλιστικού κλάδου, είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω οικονομιών κλίματος που θα προκύψουν, ενώ το σχήμα θα έχει ως έμμισθα μέλη του νέου Δ.Σ. που θα προκύψει όσους επιχειρηματίες θελήσουν να συμμετάσχουν. Τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει μάνατζερ εγνωσμένης αξίας. Οι παραπάνω ενέργειες μάλιστα εντατικοποιούνται ,καθώς πληροφορίες αναφέρουν την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης ξένου αγοραστή για τις Εθνική και Αγροτική Ασφαλιστική, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής βρίσκεται ήδη ψηλά  στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την Αγροτική να έπεται λόγω του χαμηλού σε σχέση με τα 110 εκατ. Ευρώ τιμήματος που προσέφερε ξένος όμιλος στα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Σήμερα η Αγροτική δεν αναμένεται να πιάσει πάνω από 45 εκατ. Ευρώ, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πώληση της.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 24  ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011